WordPress şu anda dünyanın en popüler içerik yönetim sistemi (CMS), platformudur. Kolay ve profesyonel siteler oluşturmak için kullanışlı bir platformdur. Böylelikle sorunsuz bir hizmet sunar, çünkü oldukça popülerdir.
Eğer bir WordPress siteniz yada blogunuz varsa, yayınları etiket ya da kategoriler kullanarak ayrıştırabilirsiniz. Böylelikle okurlarınız ve ziyaretçileriniz sitenizi daha işlevsel kullanabilir.
Böylece makalelerinizi farklı şekilde sınıflandırabilmenize olanarak sağlar ve insanlar istediği ya da aradığı içeriği daha kolay ve hızlı bir şekilde erişebilir.
Şuan baktığımızda ise, etiketler neredeyse bir spam gibi kullanılıyor. Çünkü etiketlerin Google’ı yönlendirdiği şeklinde yanlış bir anlaşılma var diyebiliriz.
Etiketin spama varan şekilde kullanılmasının nedeni, bir dünya kelime yada kelimeler etiketlenirse, makalenin arama motorlarında daha yukarıda çıkacağının düşünülmesidir.
Bu yazıyı yazmaktaki amacım etiketlerin daha az ve sade kullanılmasıdır. Ama eski yazıların etiketlerini de silmeye hiç gerek yok.
WordPress Etiketlerinin SEO’ya Etkisi Koca Bir Efsanedir
Şahsen 2011 dönemlerinde bende sıkça etiketleri kullanırdım. Bu akımın kendi kendine başladığını düşünüyorum. Çünkü nasıl ortaya çıktığına dair bir gelişme yok. Uzun bir süre sonra bende bu tür spam etiketlemelere devam etsem de bir süre sonra bıraktım ve kararında -doğru- bir şekilde kullanmaya başladım.
Yıllardır pek çok insanın hala pek çok etiket kullanıyor ve sıralamaya etkisi olacağını düşünüyor. Etiketler, blog yazınızın sitenizde daha kolay erişmesine yardım eder, sıralamada yükseltmez. Fakat bu özellik de aşırı kullanılınca, kullanıcılar etkilerden aradığı içeriği de bulamıyor. Çünkü onlarca etiket arasında boğuluyorlar.
Yazınıza yapacağınız fazla ve gereksiz etiketlemeler sadece kullanıcının içeriğinize kolay bir şekilde erişmesini engelleyecektir. Farklı da bir katkısı olmayacaktır.
Google sıralamayı yaparken yazının içeriğine ve anahtar kelimenin yoğunluğuna bakar. URL adresinde olması, H1, H2, H3, H4 ,H5 ,H6 gibi başlık etiketlerinde kullanmanız makalenin biraz baş kısımlarında bu kelimeleri kullanmak sıralamanıza etki eder. Etiket kullanımının normal bir kelimeden fazla bir etkisi de olmayacak.
WordPress üzerinde SEO eklentileri kullananlara da ufak bir öneride bulunmak istiyorum. Etiketleri “noindex” içerisinde kullanmak sizlere katkıda bulunacaktır. Çünkü etiketlerin Google’da bulunması, tekrarlanan içerik problemlerine neden olarak yazılarınızın ve sitenizin genel sıralamasına olumsuz etkide bulunabilir.
Özet
Hedeflediğiniz anahtar kelime de üst sıraları hedeflerken gereksiz etiket kullanımı olmamalıdır. Etiket kullanımı site içindeki ziyaretçilerin, dilediği yazıyı kolay bulması için bir alternatiftir. Bunun yerine “H1-6” arası başlık etiketleri, yazının adresinde, paragraf içlerinde aşırıya kaçmadan hedeflediğiniz odak kelimeyi kullanmanız yetecektir.
ihsan
Etiketler genel olarak yazıldığında elbette ki SEO ya etkisi olur. Ancak biz genelde etiketleri anahtar kelime mantığı ile kullandığımız için bir konuda çok sayıda etiket çıkmaktadır. Buda benim en çok merak ettiğim konulardan bir tanesidir. Fazla sayıda etiketin SEO ya etkisi gerçekten var mı acaba??
Mustafa KARAGÖZ
Merhaba,
Etiket kullanımındaki temel amaç, sitenizde gezen kullanıcıların aradığı içeriğe kategori harici ek kolaylık sunmaktır. Örneğin WordPress etiketleri diye bir kategori olamayacağı için sitedeki ziyaretçiler “aaa burada WordPress etiketleri ile alakalı bir şey anlatılmış” diyerek sayfaya erişir. Ayrıca etiket sayfaları yazıları içerdiği için yazılar tekrarlanan içeriğe düşer ve yazılar yerine etiket sayfası arama sayfalarında çıkarak içeriklerin rekabet düzeyi düşer. Etiket sayfalarını index almaya kapatmak bunu engeller. Ben etiketlerin index almasını “noindex” tagı ile kapatıyorum. Çünkü yazı yerine etiket sayfalarının daha üstte çıkması, sitenin etiket sayfasına giren ziyaretçilerin hemen çıkmasına sebep oluyor.
Kaan İlbey
Yazınızı okumadan önce sürekli etiket ekliyordum her geçen kelimeyi hem de, yazınız ile bilgilendim ve artık başlıkları daha etkin kullanacağım, teşekkürler.
Can
Etiket kullanımını dibinden beri hiç anlamış değilim. Misal Yoast SEO veya Rank Math gibi SEO eklentileri kullanırken kategori, etiket, arşiv gibi bölümlerin index almasını engelliyoruz. Bunları engellemediğimiz taktirde Google’da bazen aynı içerik iki ve üç kez index almış olabiliyor. Buda sıralama kaybı ve kalitesizliğe yol açabiliyor. Dediğiniz gibi yol gösterme açısından belki kullanılabilir. Lakin kullanılmaması bence kayıp değil. Teşekkürler.
İbrahimcan
Aslına bakıldığı zaman WordPress hangi amaçla kullanıldığına da bakılması gerekiyor. Etkilerin SEO’ya etki edip etmediğini anlayabilmek için. Örneği WordPress tabanlı bir haber sitesini ele alalım. Kategori sistemi yetersiz kalabilecek olduğundan dolayı (çünkü çok fazla kategori açıldığı zaman karmaşa gerçekten artıyor.) etiket sistemini kategori olarak oldukça mantıklı. Ancak dikkat edilmesi gerekenler var tabi. Etikete boğmak yerine konu ile ilgili 2 tane yeterli olacaktır bence. Basket haberi için,spor kategorisi uygunken aynı zamanda da basketbol etiketi kullanmak daha mantıklı geliyor. Şöyle düşünürsek eğer 1000’den fazla ilçe var Türkiye’de. Eğer bunlar için ayrı kategori oluşturursak karmaşa nasıl olacaktır? Arap saçı gibi. Bu yüzden etkilerin kategori olarak kullanılmasının taraftarıyım. Ancak sizinde önerileriniz nelerdir bu konu hakkında? Dinlemek isterim.
Seo
WordPress ve Seo her ikisi bir arada kullanıldığında, etiketleme sisteminin önemli olduğunu düşünenlerdenim. ANCAK ASLA abartılmamalıdır. Yazıda belirttiğiniz gibi aşırı etiket kullanmak bir süre sonra Seo açısından siteyi ciddi sıkıntılara sokabiliyor.
csgo bunny kodu
Güzel anlatım evet etki ediyor ben de bilmeyenler için eklemek isterim. Etiketleri olabildiğince az tutun 2 3 bilemediniz 4 etiketi geçmesin ve uzun etiketleri tercih edin.
yunus
Bence pek etkisi yok seo için yapmanız gereken tek şey bence kaliteli ve özgün içerik+kaliteli backlink alma
Halil İbrahim
Eskiden bende sitede alakalı alakasız bir çok etiket le yazıları etiketleme ye çalışıyordum. Bu yazı ve buna benzer bir kaç yazı okudum bu konuda. Artık mümkün olduğunca sadece konuyla ilgili ve sitemde benzer yazılara atıf yapacak biçimde olacak şekilde etiket kullanımına başladım. Etiketler bende kategori sisteminden daha iyi. Bazen bir yazıyı hangi kategoriye sokacağını bilemiyorum. Yazı ve bilgilendirme için teşekkür ederim.
kadın sitesi
bu spamcılar yüzünden çok çektik tamamıyla özgün 1000’i aşkın makalemin bulunduğu siteyi google artık etiketleri sevmediği için tek tek kaldırmak zorunda kaldım. şuandaki etiket kullanımı mesela sizin makalenizde wordpress, seo, etiket şeklinde kullanılması daha mantıklı olacaktır. Eskisi gibi uzun etiketler her ne kadar azda olsa spam olarak algılanacaktır bu yüzden etiket olayı son derece dikkat edilmesi gereken bir konudur kaş yapim derken göz çıkartmaya benzer
SohbetLaF
Kesinlikle etiket yapısalı için index almamız sitemizin neye yönelik ve ne tür çalışmalar yaptığını belirleyen en etkili faktörlerden bir tanesidir.
Odak anahtar kelimeler etiketler ile orantılı şekilde sağlamlaştırılırsa büyük etki sağlayacaktır.
Burak
etiketlerin sadece seo’ ya etkisi göz önünde bulundurulmamalı bence çünkü etiket kullanıcının site içindeki aramaları daha düzgün yapabilmesi için oluşturulan kelime haznesidir. Bir etiketin konuyla ilgili önemli kelimeleri içermesi gerekiyor çok fazla etikette arama sonuçlarını ve kullanıcı performansını etkileyebilir.
Nalan
WordPress sitelerde etiket kullanımı ile ilgili çok farklı yorumlar kafa karıştırmaya başladı açıkçası. Kimi etiket kullanımının seoya çok fazla katkısı varken kimi de spama düşüreceği yönünde söylemlere sahip. Aslında sizinde yazınızda bahsettiğiniz gibi aşırı ve gereksiz etiket kullanımı söz konusu olduğunda spam olarak kabul görmesi ve seo açısından olumsuz etki göstermesi daha mantıklı geliyor. Ben wordpress sitemde yoast seo kullanıyorum ve ayarlarında etiket kısmının index almasını kapattım. Ancak yazılarımda yine de 2-3 adet konu ile alakalı etiket kullanıyorum ki ziyaretçilerim ortak konulara erişim sağlayabilsin diye.
Ancak yine de kafamda hep soru işareti var etiketleri index için açmalı mıyım açmamalı mıyım? Tekrarlanan içerik olması açısından sakıncalı olacağını düşünüyorum bir yandan da . Siteme çok fazla emek ve yatırım yaptım. Yaptıklarımın boşa gitmesini istemiyorum.
Teknoloji Haberleri
WordPress’te etiket kullanımı gerçekten yıllardır tartışılan bir konudur. Etiket kullanmalı mıyım, kullanmamalı mıyım? Bu konuda tartışmalar sürerken bu yazı gerçekten açıklayıcı ve faydalı olmuş. Ben kendi sitelerimde kullanıyorum ama gereksiz etiketlerden kaçınıyorum. Belli bir seviyeye geldikten sonra etiket kullanımını bırakıyorum. Böylece yükselişi etkilemiyor. İlginç bir strateji izliyorum 🙂
sedatkuhlen
Arkadaş ile teknoloji sitem özelinde çalıştık. sitemin değerleri çok iyi konuma geldi. yardımlarından dolayı kendisine bir kez da buradan teşekkür ederim.